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Summer Food Service Program (SFSP) and Seamless 

Summer Option (SSO) 
Meal Delivery Using Existing Authority 

 
Question and Answer 

 
1. Can schools that have been approved for non-congregate feeding through SFSP or SSO 

deliver meals directly to students’ homes? 
 
Yes. If the School Food Authority (SFA) determines there is a need and it is logistically feasible 
to deliver meals directly to homes, it may do so with State agency approval, adherence to all 
federal confidentiality requirements, and with all necessary Federal waiver approvals (including 
an approval for non-congregate feeding). Delivery could be completed by mail or delivery 
service, or hand-delivered by school staff, volunteers, community organizations, or others. This 
option is only available to SFA sponsors of school sites due to student confidentiality and 
logistical requirements. Schools electing to deliver meals may serve only children who are in 
area eligible locations or who are eligible for free or reduced price meals, as discussed in 
question 3.  Depending on the distribution approach, the State agency may need to request and be 
approved for a waiver from USDA for time restrictions for meal service under regulations at 7 
CFR 225.16(c)(1) and (2), as discussed in question 5. In addition, requirements to establish meal 
service times at 7 CFR 225.6(c)(2)(i)(B) and (c)(3)(i)(A), must be met. An SFA’s delivery plan 
with designated times for distribution, when approved by the State agency, would fulfill the 
requirements to establish meal service times.   
 
2. What funding is available for meal delivery?  
 
There is no additional reimbursement for home delivery or mobile meals delivery, but related 
expenses, such as postage or delivery service fees, would be considered an allowable cost under 
the SFSP or SSO. Delivery costs could also be paid with non-program funds such as State or 
local funds, or private donations.  
 
3. Who is eligible to receive home-delivered meals under SFSP and SSO? 
  
Schools operating an open SFSP or SSO site in an area eligible location may deliver meals to all 
children in their eligible area. Schools operating a closed-enrolled site may enroll children who 



are certified as eligible for free or reduced price meals, and deliver meals only to the enrolled, 
eligible children. It is the responsibility of the school to confirm the eligibility of each 
participating child. All children attending Provision 2, Provision 3, or Community Eligibility 
Provision (CEP) schools are considered eligible for delivered meals. 

 
4. What are the requirements for initiating home meal delivery for a household?  
 
Schools must first obtain written consent from households of eligible children (this could include 
email or other electronic means) that the household wants to receive delivered meals. In addition, 
schools should confirm the household’s current contact information and the number of eligible 
children in the household to ensure the correct number of meals are delivered to the correct 
location.  
 
It is critical that schools protect the confidentiality of students and their households throughout 
this process. The National School Lunch Act (NSLA) and the Family Educational Rights and 
Privacy Act (FERPA) do not authorize release of household contact information for children 
without first obtaining the written consent of the child’s parent or guardian. The school must be 
the entity that makes the first contact about meal delivery with the households of eligible 
children, and must notify the household if contact information will be shared with an external 
organization, for example, a local non-profit that will provide meal delivery. Once the school 
receives written consent from the parent or guardian to release contact information, the schools 
may share the information with other organizations involved with meal delivery. If the school is 
using a private vendor, then under the regulations implementing the NSLA, they must have a 
memorandum of understanding (MOU) with the vendor concerning the confidentiality 
requirements. The MOU should include information such as what will be disclosed, how the 
information will be used, how the information will be protected from unauthorized uses and 
disclosures, and penalties for unauthorized disclosure. For further requirements, see 7 CFR 
225.15(k)(1)-(2). The school must ensure data is handled appropriately at all times and by all 
organizations involved with meal delivery to safeguard household confidentiality.  
 
5. How many home-delivered meals per child may be delivered at once?  
  
The maximum number of meals that may be offered each child remains the same as under SFSP 
or SSO:  up to two meals, or one meal and one snack, per child, per day, in any combination 
except lunch and supper. The State agency may approve a distribution approach that includes 
meals for multiple days, up to one week at a time. The State agency should consider the expected 
duration of the school closure and the capacity of the SFA to execute such an approach 
effectively, including meeting State or local food safety requirements. In order to approve an 
alternative distribution approach, the State agency must request and be approved for a waiver 
from USDA for time restrictions for meal service, under regulations at 7 CFR 225.16(c)(1) and 
(2). In addition, requirements to establish meal service times at 7 CFR 225.6(c)(2)(i)(B) and 
(c)(3)(i)(A), must be met. An SFA’s delivery plan with designated times for distribution, when 
approved by the State agency, would fulfill the requirements to establish meal service times. 
 
6. Do home-delivered meals need to be shelf-stable?  



 
No. The type of meal offered will depend on the resources and capacity of the site. Those that are 
able to prepare ready-to-eat meals and have the capacity to deliver meals daily in a way that 
meets State or local food safety requirements may do so. Home-delivered meals still have to 
meet all meal pattern requirements of the SFSP or SSO.  
 
7. Does the child need to be present for home meal delivery?  
  
No. As long as the school has obtained the household’s written consent to deliver meals and has 
verified the current address, the student does not need to be present at the time of delivery. If the 
meals are shelf-stable, no one need be present, as long as the address has been verified. Please 
consider state and local food safety requirements and best practices.  
  
8. If a household has children in multiple schools, can the schools coordinate to provide one 

home delivery for all children in the household? 
 
Yes. To the extent feasible, SFAs or schools are encouraged to coordinate their deliveries to 
make best use of their resources.  
  
 

Meals Offered during Distance Learning 
 
9. What options do schools have if the school facilities are closed but they continue to offer 
online learning? 
 
If school buildings are closed unexpectedly during the school year due to reasons provided in 42 
U.S.C. 1761(c)(1), USDA considers this an unanticipated school closure. Even if virtual learning 
is provided, if the building is closed and students cannot attend their physical school location for 
classes, SFAs and community organizations (COs) may operate SFSP and SSO programs as 
permitted under program requirements. SFSP and SSO open sites must meet area eligibility 
criteria, i.e., be located in an area where at least 50 percent of the children are low income. For 
sites that are not area eligible, the SFA or CO may operate a closed-enrolled site, basing the site 
eligibility on the percentage of enrolled children being eligible for free and reduced price meals.  
 
If an SFA is considering school to be in session and wishes to continue offering National School 
Lunch Program (NSLP) and School Breakfast Program (SBP) during such building closures, the 
SFA may request an NSLP and SBP waiver of section 4(b) of the NSLA, which would allow 
schools to offer non-congregate meals when school buildings are closed, but children continue to 
attend classes online. In this situation, schools would continue to claim and be reimbursed for 
meals based on the eligibility status of the individual student. All other NSLP and SBP 
requirements would apply; waiver and exception requests would be considered.   
  
For example, depending on the distribution approach, the State agency may need to request and 
be approved for a waiver from USDA for time restrictions for meal service under regulations at 7 
CFR 225.16(c)(1) and (2), as discussed in question 5. In addition, requirements to establish meal 
service times at 7 CFR 225.6(c)(2)(i)(B) and (c)(3)(i)(A), must be met. An SFA’s delivery plan 



with designated times for distribution, when approved by the State agency, would fulfill the 
requirements to establish meal service times. 
 

Meals Served During Scheduled School Breaks 
 
10. If a scheduled spring break was postponed or cancelled due to COVID-19, may meals 
served while schools were closed be claimed under SFSP/SSO, provided the school had an 
approved unanticipated school closure waiver?  
 
Yes, in the case of school closures due to COVID-19, FNS can allow SFSP/SSO sponsors to 
claim Federal reimbursement for meals served during scheduled spring breaks that were 
cancelled or postponed due to the unforeseen public health emergency.  
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